İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji
  3. Mobil Uygulama Nedir? Nasıl Yapılır?
Trendlerdeki Yazı

Mobil Uygulama Nedir? Nasıl Yapılır?

1

Mobil Uygulama Nedir? Nasıl Yapılır? diye merak edenler için bu yazımız çok faydalı olacaktır. Mobil uygulama, masaüstü veya dizüstü bilgisayarlardan ziyade cebimizde sürekli taşıdığımız akıllı telefonlar ve çantalarımızda ki tabletler gibi küçük, kablosuz bilgi işlem aygıtlarında kullanılır.

Mobil uygulamalar, günümüzde her şeye daha rahat erişebilmek için tasarlanmıştır. Günümüz teknolojisinde birçok meslek dalında mobil uygulamalar çok yaygınlaşmıştır.

Mobil Uygulamaların Web Uygulamalarından Farkı Nedir?

Her şeyden önce farklılıklarını saymaya başlarsak bu listenin başında arayüz farkı gelir. Web uygulamalarının mobil uygulamalardan en büyük farklılığı görünüm olarak arayüzdür. Aslına bakarsak ise birçok mobil uygulamanın masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda çalışması için emülatörler mevcuttur. Bunların en yaygını android işletim sistemini bilgisayarlarda çalıştırmak için kullanılan BlueStacks‘tır.

Mobil uygulama geliştiricilerinin web geliştiricilerinden farkları saymakla bitmez. Bunlardan biri ise cep telefonlarımızın dokunmatik ekranı olduğu için kullanılan sistemin kullanıcıyı zorlamaması gerekmektedir. Örneğin mobil uygulama kullanıcısı küçük yazıları ve ekranı sürekli sağa sola dokunarak hareket ettireceği için bu işlevleri eksiksiz tamamlaması gerekir.

Mobil Uygulama Niçin Kullanılır?

Mobil uygulamaların asıl amacı​ ,kişilerin veya kurumların mevcut işlerinin daha verimli hale gelmesi ve müşterileriyle daha etkileşimli olması içindir. Kaybolduysanız navigasyon, sıkıldıysanız eğlence, egzersiz yapmak isterseniz spor ve hayal edilebilecek bütün işler için kullanılabilir.

Mobil uygulama dediğimiz zaman akıllara en çok sosyal medya geldiğini itiraf etmeliyiz. Aklımıza gelen bu fikirde kesinlikle haklı olduğumuzu belirtmek gerekir. Sosyal medya devi olan Facebook neredeyse mobil uygulama optimizasyonları en sorunsuz olan şirketlerden biri olmaktadır. Aynı zamanda birçok ek şirketlere sahip olan Facebook gün geçtikçe mobil uygulama geliştirmeye devam ediyor.

Kullandığımız varlıkların bir çoğu hem mobil web siteleri hem de mobil uygulamaları bulunmaktadır. Göz ile görülür farkı: Bir uygulama genellikle mobil bir web sitesinden daha küçüktür, daha fazla etkileşim sunar ve bir mobil cihazda kullanımı kolay ve daha spesifik bilgiler sunar.

İşletim Sistemi Uyumluluğu

Mobil uygulama geliştiricilerinin bir dikkat etmesi gereken diğer husus ise hepimizin bildiği İOS ile Android‘in birbirlerinden farklı olmasıdır. Android için geliştirilen mobil uygulama hiçbir şekilde İOS işletim sisteminde çalışmayacaktır. Aynı şey tam tersi içinde geçerlidir. Bu yüzden her iki işletim sisteminde de aynı uygulamalar bulunsa dahi arayüzleri gibi birçok farklılık mevcuttur.

Mobil Uygulamalar Nasıl İndirilir ve Kurulur?

2021 yılı itibariyle şu anda 3 büyük şirket rol oynuyor.

  • Google Play: Android cihazlar için
  • App Store: İPhone ve İPad cihazlar için
  • Amazon AppStore: Amazon Fire cihazlar için

Bu şirketlerin sunduğu imkanlar doğrultusunda dilediğiniz uygulamayı çok kısa bir sürede indirip cihazınıza kurabilirsiniz. İndirme işlemi tamamlandığında ise otomatik olarak mobil uygulama cihazınızda bulunacaktır.

Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

Aklınızda bir mobil uygulama yapma fikri varsa bunu kendiniz yapabilir veya bir mobil uygulama geliştiricisi yani yazılımcı kişilere başvurabilirsiniz. Mobil uygulama yapmanın birçok yolu vardır.

Bunlardan bazıları kodlama ve programlama bilgisi gerektirmeden sizin istekleriniz doğrultusunda basit uygulamalar hazırlayan web siteleridir. Markanız veya işletmeniz için başarılı bir çalışma olacağını zannetmesem de bu yöntem kullanılmaktadır. Bir diğer yöntem ise programlama dilleri öğrenerek kendi mobil uygulamanızı kendiniz yapmaktır. Bu yöntem biraz zaman alsa da artık programlama dili bileceğiniz için istediğiniz tasarımda mobil uygulama ortaya çıkarabilirsiniz. En son ve en çok kullanılan yöntem ise bir yazılımcıyla veya bilişim şirketleri ile görüşmektir.

Oldukça maliyetli bir işlem olmasından dolayı eğer ilginiz ve merakınız varsa programlama dilleri öğrenmelisiniz. Kodlama ve programlama bildiğiniz sürece bilişim alanında kendinizi daha geliştirerek ve çok daha iyi işler başarabilirsiniz.

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni haberlerden veya yazılardan haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Ankara Medipol Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğrencisiyim. Sosyal Medya Uzmanı, Web Tasarım, E-Ticaret ve Seo alanında kendimi geliştirme çabasını vermekteyim. Kişisel hesaplarım haricinde @sarmalblog Instagram hesabını yönetiyorum. www.sarmalblog.com web sitesinde kurucu ortağı, editör ve yazarlık yapmaktayım.

Yorum Yap