Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan sanal bir dövizdir. Nakit para yerine dijitalleşmeyi önemseyen bir sistemdir. Alışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık ve bir sanal para birimidir.
Kripto Paralara Yasak Geldi
Son dönemlerde hem kripto paraların madenciliği hem de borsa da büyük bir yere sahip olmasıyla popüler bir hale geldi. Teknoloji ile ilgilenen insanların bir çoğunun kripto paralarla ilgilenmesi gayet normal olmaya başladı. Özellikle Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimleri şuanda çoğumuzun satın alamayacağı kadar yüksek değerlere sahip oldu. İlk çıktığı dönemlerde pizza siparişi bile verilen Bitcoin şu anda 500.000TL civarında bir değere sahiptir. Hayatımızın ileri dönemlerinde bir adet su veya ekmeği bile kripto paralarla satın alabileceğimize inanırken Türkiye’ den şok edici yanıt geldi.

Yüksek değerlere sahip kripto paraların yanı sıra borsaya yeni girmiş Tron gibi kripto para birimleri de mevcuttur. Bir çoğu gün geçtikçe değer kazanmakta olup borsacıları üzmüyor. Türkiye‘ nin cevabı borsacı ve kripto paralarla ilgilenen insanları bir miktar şaşkınlığa uğrattı.
“ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA DAİR YÖNETMELİK” başlığı ile 16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte açık bir şekilde “Kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.” ve “Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.” ifadeleri yer aldı.

Artık elektronik para ve ödeme kuruluşları kripto platformlarında kullanılamayacak. Yukarıdaki yönetmelikte bahsedilen Papara, Paypal, İninal gibi elektronik para ve ödeme kuruluşlarının kripto para borsalarını şoka uğrattı. 16 Nisan’da yayınlanan yönetmelik itibari ile para (türk lirası ,dolar,euro vb.) yatırma ve çekme işlemleri 30 nisan 2021 tarihinden sonra kullanılmayacağını belirtiyor.

Bu durumdan kripto para ile ilgilenenlerin hiç mutlu olmadığını rahatlıkla tahmin edebiliyorum. Para yatırma ve çekme işlemlerine uygulanan komisyon ücretlerine ek olarak böyle bir karar gelmesi çok üzücü olduğunu belirtmek isterim. Dünyanın bir çok ülkesinde hatta bazı markaların kripto parayı hayatımızın merkezine sokmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Tesla gibi büyük bir markanın Bitcoin ile otomobillerini insanların satın alabileceğini açıkladı. Ancak bunun aksine Türkiye olarak geri adım atmak hiç mantıklı görünmüyor. Bu kararın bir an önce değişmesini arz eder ve gelişmekte olan kripto para borsasını tedirginliğe uğratmayız.

Kısıtlanan Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları
- Papara Elektronik Para A.Ş.
- İninal Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
- Aköde Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
- BPN Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
- CEMETE Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- D Ödeme Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- ERPA Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
- Hızlıöde Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- Hızlıpara Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
- IQ Money Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
- İyzi Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
- Lydians Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- Ozan Elektronik Para A.Ş.
- Paladyum Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- SiPay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- TT Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
- TURK Elektronik Para A.Ş.
- Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
- Vodafone Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- Wirecard Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
Sizler de sahibi olduğunuz veya ticaretini yaptığınız kripto paraları bizimle paylaşın. Fikirleriniz bizim için çok önem arz ediyor.