İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Eğitim
  3. YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ NEDİR?

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ NEDİR?

İnsan ve teknolojiyi bir araya getiren önemli bir bölümdür. Adından da tahmin edilebileceği gibi hem işletme alanında hem de bilişim alanında dersler içerir. Ders ağırlığı üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Kimi üniversitelerde yazılım ağırlıklı olurken kimi üniversitelerde ise işletme ağırlıklı olmaktadır.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü (YBS)

Ülkemizde ilk olarak 1994 yılında Boğaziçi üniversitesinde açılmış, eşit ağırlık puan türünden alım yapan 4 yıllık bir bölümdür.  (Maalesef herkes sizi 2 yıllık olduğuna inandırmaya çalışacak.) Şu anda güncel olarak 31 devlet üniversitesinde, 26 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 57 üniversitede bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere teknolojinin gelişmesiyle birlikte
yönetim bilişim sistemleri mezunlarına da ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Bir ybs öğrencisi bu bölümü okurken Bilişim Hukuku, genel muhasebe, yeni iletişim teknolojileri, pazarlama yönetimi, programlamaya giriş, işletme bilgi sistemleri, algoritma ve programlama gibi önemli dersleri alır. Ayrıca bu bölümü tercih edecek kişilerin teknolojiye ayak uydurabilecek, disiplinli, problem çözme yeteneği gelişmiş,  sabırlı, araştırmacı ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekiyor.

ÇALIŞMA HAYATINDA YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

Bu bölümü bitiren kişiler, ‘‘Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Diplomasını’’ almaya hak kazanır ve “Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı” unvanı ile çalışma hayatına başlar.  Aldıkları eğitim sonucunda yazılım ve bilgisayar şirketlerinde çalışma imkanı bulabildikleri gibi aynı zamanda işletme alanında da iş hayatlarına devam edebilirler. Kamuda ve özel sektörde de iş imkanları oldukça geniştir. Tabi devlet kurumlarında ki iş imkanlarından yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPPS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.

Bölüm yazılım + yönetim olduğu için öğrenim hayatınız boyunca bir çok alan ile tanışıyorsunuz. Mezun olduğumda hangi alana yönelmeliyim sorusu aslında sizde saklı.  İşletme alanında mı yazılım alanında mı ilerlemeliyim sorusunun cevabını aşağıda belirttiğim bazı meslek dallarını araştırdıktan sonra rahatlıkla verebileceğinizi düşünüyorum.

     BİLİŞİM ALANINDAKİ MESLEK DALLARI:

·    Yönetim bilişim sistemleri uzmanı,

·    Programcı,

·    Veri tabanı uzmanı,

·    Sistem analisti ve tasarımcısı,

·    Veri tabanı analisti,

·    Network uzmanı,

·    Veri bilimci vb. gibi alanlarda görev yapabilirler.

YÖNETİM ALANINDAKİ MESLEK DALLARI:

·    İnsan kaynakları uzmanı,

·    İş geliştirme uzmanı,

·    Proje yöneticisi

·    Akademisyen vb. gibi alanlarda çalışma imkanı bulabilirler.

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ MEZUNU NE KADAR MAAŞ ALIR?

Bu sorunun aslında net bir cevabı yoktur.  Çünkü maaş sizin de tahmin edeceğiniz üzere kişinin bilgi birikimine ve belirgin özelliklerine göre değişir. Yabancı dil bilmeniz ve iş tecrübesi gibi etkenleri göz önüne alırsak maaş ortalama düzeyin biraz üstünde oluyor ve ortalama maaşınız 6.000 TL ile 10.000 TL arasında olabiliyor. Tecrübesiz veya belirgin bir özelliği olmayan kişiler için ise ortalama maaş 2.300 TL ile 4.500 TL arasında  olabiliyor. Yukarıda verdiğim veriler kesin değildir ve çalıştığınız firmalara, şirketlere göre değişiklik gösterebiliyor.

Yorum Yap
Yazı Kaynakları
https://www.kariyer.net/bolumler/yonetim+bilisim+sistemleri/nedir
https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=10234
https://duzce.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri/Sayfa/EC9A/yonetim-bilisim-sistemleri-nedir
https://www.hurriyet.com.tr/egitim/yonetim-bilisim-sistemleri-bolumu-nedir-ve-mezunu-ne-is-yapar-bolumu-olan-universiteler-dersleri-ve-is-imkanlari-41681633
http://www.mis.boun.edu.tr/mezunlar
https://ybstr.com/yonetim-bilisim-sistemleri-maaslari-2020/
https://www.sendekiben.com/egitim/yonetim-bilisim-sistemleri-bolumu-hakkinda-butun-bilgiler/

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni haberlerden veya yazılardan haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Başkent Üniversitesi-Yönetim Bilişim Sistemleri Anadolu Üniversitesi-Web Tasarımı ve Kodlama

Yorum Yap